Soru:Merhaba hocam. Çok ciddi bir sorunum var. Nureddin yıldız hocanın cevaplamasını istiyorum başka bir hocamız cevap verince tanımadığım için vesvese oluyor. Hocam tekfirci kişilerin videolarını izlediğim oldu. Beni etkiledi. Meselâ geçen hafta Cuma namazına kardeşimle birlikte gittik. Biz avluda kılardık virüsten dolayı bir de benim kronik bir hastalığım var riskli olabilir. Gördük ki imam cami pencerelerini kapatmış hoparlör yok, imamın sesi az geliyordu, oysa önceki hafta pencereler açık hoparlörler pencereye bırakılmıştı. Bu defa ise bir çocuk yanımıza geldi, burada namaz kılmak yasak içerde kılın dedi. Biliyordum diyanetin kararını. Çok sinirlendim imama da diyanete de. Caminin kapısının yakınında kıldık içeri girmedik. Kapıyı bile kapatmışlardı. Namaz kılarken acaba namazım oluyor mu bu imamın arkasında diyordum. Namaz bitince gidip öğle namazını kılacağım dedim kardeşim niye dedi, dedim ki hüküm koyma yetkisi Allah’ındır sadece, bunlar ise kendi kafalarına göre yasaklıyor. Diyanet ne dese böyle imamlar aynisini yapıyor. Artık onun arkasında Namaz kılmayacağım dedim. Tekfir etmedim. Ama bunun zulüm olduğuna inanıyorum. Üniversite olarak açıktan çocuk gelişimi okuyorum. O gün ya da ertesi gün ders çalışırken gördüm ki açıkça İslam’ı kötülemişler, direkt dinimizin ismini vererek. Aklıma tekfircilerin söyledikleri geldi. Okula gitmek ya küfürse diye. Ya Namazlarımız olmuyorsa Cami imamlarının arkasında vs. ben bir şeyi yapmak için kesin delil görmeliyim. İnsanları tekfir etmekten kaçınıyorum. Çünkü Peygamberimizin (SAV) bu konuda hadisi var.
1-) Hocam bu tekfircilerin yanlış olduğu hakkında ayet, hadis delil gösterir misiniz? Delil görmediğim sürece şüphe vesvese olabilir. Diyorlar tekfir etmezsen sen kafir olursun. Bunun doğru olmadığını delille gösterir misiniz bana. Mesela Kafirûn Sûresini öne süren oldu videoda.
2-) Hocam ben dinimi doğru kaynaklardan öğrenmek istiyorum. Güzel bir tefsir önerir misiniz Arapça bilmiyorum. Zaten Meal ve hadis okuyacağım İnşallah. Dinimi nasıl öğrenebilirim? Dün çok güzel videolara rast geldim (tekfirci olmayan) biraz kendime gelmeye başladım. Allah ondan razı olsun. Hocam ben kurtulmak istiyorum. Allah’a çok dua ediyordum doğru yola ilet diye ve dün o güzel videolara rastlayınca, bu tekfircilere karşı soğukluk hissetmeye başladım. Ama oy kullanmayı düşünmüyorum, mesela diyorlar sen vekil kılıyorsun onu o da senin yerine kanun koyuyor küfre giriyorsun diye.
3-) Hocam bahsettiğim imamın arkasında namazım oluyor mu? (Kılsam bile şüphede kalacağım, kendimi biliyorum, öğle namazını da kılarım bence) Bu hafta tekrar o Camiye gideyim mi? Kendim için değil de ya kardeşim etkilense diye gitsem mi diyorum. Çünkü dini konuda yaptıklarımı kardeşim de yaptığı oluyor.
4-) Hocam okul gibi şeyler için direkt okul muydu hatırlamıyorum zorunluluk halinde razı olmayız kullanırız demiştiniz. Lakin mesela okula gitmesek de yaşayabiliriz devlette çalışmadan da yaşayabiliriz, açıklar mısınız bu konuyu?
5-) Hocam mesela uygulamalar var telegram, whatsapp vs. genelde ilk açtığımızda sözleşmeyi kabul ediyorum çıkıyor buna basmasak uygulamayı kullanamıyoruz. Uygulamayı kullanmadan da yaşayabiliriz. Kullanma zorunluluğumuz yok. “Sözleşmeyi kabul ediyorum”a tıklasak iman gider mi? Haram olur mu?
6-) Genelde hep evdeyim, ancak okul sınavı olsa ya da ihtiyacım olunca çıkarım, virüsten dolayı Cuma Namazına gitmesem günaha girer miyim kronik hastalığım var aşı da yapmadım?
7-) Hocam oy kullanmayla alakalı videolarınızdan dinledim, bir yerde hile olarak kullanmadan bahsettiniz, ama bir yerde ise vekilin olacak yapacağı şeylerden sorumlu olursun gibi bir şey söylediniz. Açıklar mısınız?
Bir de çok uzattım çok sordum. Vesvese diyebilirsiniz belki yine. Ben psikiyatriye falan gidince annem üzülüyor. Gidemem psikoloğa hani önerecekseniz. Ailemle sorunlarım da oluyor dini konuda. Çok uzun olduğu için yazmadım onları. Belki kul hakkınıza da gireceğim bu kadar uzun yazdığımdan dolayı.
Bahsettiğiniz hususlarda camii imamının ve diyanet kurumunun sorumlulukları ve dolayısıyla yetkileri bulunmaktadır. Bu konuda vermiş olduğu kararlar, -haşa- “Allah’ın hükmüne ters hüküm vermek” gibi bir kategoriye asla koyulamaz. Kendini mümin olarak, Müslüman olarak tanımlayan kişileri apaçık bir küfür alameti olmadan tekfir edemeyiz ki tekfir edilecek olsa bile bu, ulemanın söz sahibi olduğu bir alandır. “Kıble ehlini tekfir etmemek” düsturumuz olmalıdır.
1) Bu konuda çok fazla delil vardır fakat sizin ihtiyacınız olan delil görmekten ziyade bir psikoloğa görünmektir. Bu ayıp değildir. Bu konuda rahat olabilirsiniz.
2) Kalbinizi rahatlatan hocaları izlemeye devam edin ve dini hayatınızı insanları yargıladığınız bir anlayış üzerine değil, Allah’a olan samimiyetinizi ve yakınlığınızı arttırma gayreti üzerine inşa etmeye çalışın. Enerjinizi yanlış yerlere harcarsanız gerekli yerlerde enerjisiz kalır, eli boş dönersiniz.
3) Akidesinde bir problem görmediğiniz müddetçe bir imamın arkasında namaz kılabilirsiniz.
4) Kıyaslamanız çok hatalı. Kıyafet yerine, avretleri örten bir çuval giyebiliyor olmamız, kıyafet giymeye ihtiyacımız olmadığı anlamına gelmez. Niyetinizi sahih ve düzgün tuttuğunuz sürece zorunlu kaldığınız bu türden olan belli başlı konularda razı olmadan faydanıza yönelik bir şekilde “kullanmaya” devam edebilirsiniz.
5) Kullanımı caiz olan uygulamaları, helal sınırları içinde kullanmanızın imana zarar vermesi ile bir alakası yoktur.
6) Hastalığınız hususunda bir doktora gidip danışabilirsiniz. Doktorunuz kalabalığı yasakladığı takdirde gitmemenizde bir sakınca yoktur. Tabi siz kendi niyetinizi daha iyi bilirsiniz. Camiden mi kaçıyorsunuz yoksa otobüsler, metrolar, alışveriş merkezleri vs. de dahil olan bütün kalabalıklardan mı kaçıyorsunuz, bunu iyi belirlemenizi tavsiye ederim.
7) Herkes niyetiyle kazanır, niyetiyle kaybeder. Niyetinizi kontrol edin.
Ailenizi terapi almanız gerektiği konusunda güzelce ikna etmeye çalışın. Terapi almak size iyi gelecektir çünkü. Allah yardımcınız olsun. Allah’a emanet olun.