Soru

Selamünaleyküm hocam ben Betül biz ailece Allah’ı Peygamberi bilen bir aileyiz bu doğrultuda yaşamak için çabalıyoruz fakat kardeşim 16 yaşında olmasına rağmen aklımızın almayacağı günahlara girmiş, bulaşmış, bulaşıyor. Kötü neler varsa hep merakı var. Ben kendimce ne yapabileceğimi bilemiyorum, düzelmesi için ona nasıl yarar sağlayabilirim, bundan ahirette de sorgulanacağımı düşünerek deliriyorum. Bu gibi imtihanlarda çıkmazlar da neler yapılabilir ne yapmalıyız şimdiden Allah razı olsun hocam

Cevap

Bahsettiğiniz yaşlarda gençler, dünyaya karşı kendini konumlandıracağı bir karakter arayışı içine girerler. Bu arayış bazen sakin geçer, bazen savruk geçer. Sizin kardeşiniz de belli ki savruk bir arayış içinde. Evet, bu yaşlar kritik yaşlar ve dikkat edilmesi gereken yaşlar.
Evvela bu konuda enerjinizi daima yüksek ve ciddi tutun ki bu süreçte yılıp da kardeşinizi yanlış yollara doğru giderken kendi haline bırakacak bir hale gelmeyin. Kardeşinizin yanlış işlere kalkışmasının muhtemelen en ciddi sebebi çevresidir. Bu konuda elinizden gelen her şeyi yapmanız gerekiyor. İcap ediyorsa sınıfı değiştirilir, olmazsa okulu değiştirilebilir. O da olmazsa semtinizi değiştirebilirsiniz. Yine de olmazsa gücünüz yetiyorsa şehrinizi değiştirebilirsiniz. Ve bu değişiklikten sonra mutlaka onun yeni çevre edinirken doğru çevreyi edinmesi için gereken çalışmaları yapmanız gerekiyor. Çünkü küçük bir boş verilmiş ortamda o, yine kendine kötü arkadaşlar edinebilecektir. Bu yüzden sizin bu nokta da dikkatli olmanız gerekiyor. Kötü arkadaş kötü yola, iyi arkadaş iyi yola…
Onun için, evde ve çevresinde rol model alabileceği kişileri görebileceği bir ortam oluşturmaya çalışın. En başta siz ve aileniz onun için iyi bir örnek olabilmelisiniz. Onu doğruya davet ederken boğmamaya özen gösterin. Ona olan şefkatinizi göstermekten hiç yorulmayın. Çünkü onu reddetmeniz, demek, şeytanın kollarına atmanız, demektir. Bu sebeple onu kazanma çalışmasından asla yılmayın.
Ona olan sevginizi ve şefkatinizi, onun en çok hoşlanacağı tarzda ona gösterip hissettirin. Onun için iyi olanı, güzel olanı istediğinizi ve onu önemsediğinizi, yine en iyi anlayacağı bir dille ona gösterin. Bu dili artık siz bulacaksınız. Kardeşinizin dilini yakalamanız bu süreçte önem arz ediyor.
Onu kazanmaya çalışmaya yorulmadan devam edin. Allah’ın izni ve inayetiyle doğruya dönecektir. Allah yardımcınız olsun. Allah’a emanet olun.