Soru

Selamünaleyküm kıymetli hocam. Hayırlı çalışmalar dilerim.
12 yaşındayken kuzenimle bir dönerci abiden döner almıştık, benim param yoktu abi de tamam sonra bırakırsın demişti. Sonra ben bu abiye para vermeyi unuttum. Sonra hatırladığımda o abi dükkanı kapatmıştı. Ve nerede olduğunu da bilmiyorum. Bu aklıma çok takılıyor. Ne yapmalıyım iyice ruhumu sıkmaya başladı.
Birde hocam çeşitli vesilelerle bazı yardım kampanyalarında bulunduk, yetim sponsorluk ücretlerini toplama görevi verilmişti. Bu ücretlerin belli bir teslim süresi vardı. Ben teslim süresine kadar bir yere kullanmam gerekti ve teslim süresinde geri koyup tam olarak teslim ettim ama kafam çok karışık keşke yapmasaydım diyorum ama ne fayda. Bana ne tavsiye edersiniz? Ne yapmam gerekiyor?

Cevap

1. Araştırmalarınıza rağmen bulamadıysanız ve bulamayacaksanız, o ücret miktarınca o kişi adına sadaka verin ve onun için arkasından dua edin.
2. Yapmış olduğunuz şey caiz değildir. Hırsızlık gibidir. Fakat paraya iade ettiğinize göre yapacak bir şey kalmamıştır. Bir daha böyle bir hataya asla düşmemek niyeti ve azmiyle Allah’a güzelce tevbe edip bağışlanma dileyin. Allah’a emanet olun.