Soru

Selamünaleyküm hocam ben 20 yaşındayım adım Sinem. Hocam benim özgüven problemim var. Bazen çok zor durumda kaldığımda söyleyemediğim şeyleri yazarak kendimi anlatmaya çalışıyorum. Genelde kendimi ifade edemediğim konular fikir ayrılığı olacağını düşündüğüm konularda oluyor. İnsanlara bir şeyler anlatmak için kafamda cümleler oluşturuyorum ama bir türlü söyleyemiyorum. Bu da benim hayatımı olumsuz etkiliyor. Bana tavsiyeleriniz nelerdir.

Cevap

Özgüven eksikliği genellikle geçmiş yaşantılarımızdan, özellikle çocukluk yıllarımızdan bize kalan kendimize dair olumsuz yargılarımızdan doğar. Bu olumsuz yargıların şiddetlerine bağlı olarak;
Hafif şiddetteki olumsuz yargılardan doğan özgüven eksikliğini, kendinize dair olumsuz yargılarınızı -gerekirse not ederek- tespit edip onları olumlu olanlarla değiştirerek ve bununla beraber sizin için endişe verici ve istenmeyen söz ve davranışları kademe kademe kolaydan zora doğru antrenman şeklinde uygulayarak aşabileceğinizi söyleyebiliriz. Fakat orta ve üst düzey şiddetteki olumsuz yargılardan doğan özgüven eksikliklerini bir psikoterapistle çözmenizde fayda vardır. Allah’a emanet olun.