Soru

Hocam selamünaleyküm
Ben 15 16 yaşlarında risale-i nur ile tanışıp mümince yaşamaya başlayan bir kardeşinizim.
Son 10 aya kadar da yalnızca bu eserler ve temel İslam’ı [riyazi ilmihal vb.] eserler ile meşgul olup nur hakikatlerini başta kendi nefsime ve insanlara okumak gibi bir fikrim vardı.
Ardından YouTube da Altay Cem Meriç abi ile tanışmam vesilesiyle İslami ve sosyal ilimlere dair ilgim uyandı ve bunu kendi içimde ciddi tetkik ettim ve meslek testleri yaptıktan sonra ilim talebesi olma konusunda karar aldım
Kişilik ve meslek testlerimin sonucunda üç şeye ulaştım
1.islami ilimler
2.sosyal ilimler
3.dijital pazarlama tanıtım vb.
ve bende üçüncüsü ile rızkımı temin ederim o alana yakın bir bölüm tercih ederim bölümün dersleri de yoğun olmadığı için hem İslami ilimlere hem işimi yapacak kadar mesleğimi öğrenirim diyordum ardından bu işi yapan insanlarla istişare yapınca bu işin vakit alacak bir iş olduğunu anladım ve ilim öğrenemem diye bu yolu terk ettim [ halbuki belli süre az ilim öğrenip para biriktirip ticaret de yapabilirdim .Allah’ın izniyle ticaret yaparken de ilim öğrenilebilir muhtemelen ] ve ilahiyat okumaya karar verdim. Okula gitmeden önce düzenli 4 saat Arapça ve 3 4 saat de kitap okuma ile çalışma hayalim vardı fakat okul haftada 30 saat ders ile geçiyor ve okul dışı ödevlerle ilgilenmek durumundayız ve müstakilen istediğim vakti veremiyorum ve bunu okula girince fark ettim üst sınıflardan arkadaşlarla konuştuğuma göre de lisansta da günde müstakil 3 4 saat ancak ayrılabilir deniliyor ve okulda verilen eğitimle kitap okuyup anlayacak Arapça öğrenilmiyor bunun yanında süremi de alıyor. Konuşma öğretiliyor fakat ben yalnızca klasik metinleri anlamak adına Arapça öğrenmek istiyorum bu konuda okulun sistemini değiştirecek değilim. Bölümümü değiştirip önce ki fikrime dönmem için bi+ daha ki sene başını beklemem gerekiyor ve muhtemelen yapılamayacak bir şey
Açıkçası bu müşkül beni çok yoruyor ve üzüyor. Amacım gün içerisinde belirttiğim şekilde çalışmak bu durumda nasıl bir çözüm yolu bulunabilir?
Varsa çözüm tavsiye edebilir misiniz?
Canın isterse zaten bize yazmak yerine bir şekilde çalışırsın da yazabilirsiniz.
Yazdıklarımdan ilaçsızlığıma işaret eden birey varsa uyarabilirsiniz çünkü eğer uyarırsınız ve fark edersem geri dönüp tövbe edebilirim.
Benim aklıma gelen bir yol var bu sizce ne kadar tutarlı ve yapılabilir?
ayrıca ben geçen sene ekiş sınavına girdim oradan aldığım puan ile devlet memurluğu veya özel sektörde fiziken beni çok yormayacak ve çalışırken de ilim öğrenebileceğimi düşündüğüm bir işe girme ihtimalim de var lise mezunu olarak ve ben ilahiyatın böyle olacağını bilmeden önce işe girmeyi aklımın ucundan geçirmiyordum çünkü ilim öğrenmek istiyordum ama hal böyle olunca çalışırken ilim öğrensem diye düşündüm ve dijital pazarlama işi hakkında da aklımda bir fikir oluştu onu parantez içinde belirtmek isterim ve rızkın nereden geleceğini bilemeyeceğimizden dolayı bunun yalnızca fikir değişikliği olursa aklımda şuan ne var diye yazıyorum rızka Allah kefil olduğundan dolayı bu düşünüşüm yol arayışım ile fikir yürütüşüm hatalı ise rabbim mağfiret etsin .
[Belli süre para biriktirip çalışırken İslami ilimler yanında dijital pazarlamayı da öğrenip bi+ süre sonra kendi sermayem ile bir iş kurup dijital pazarlama işini dükkanlara hizmet sunmak yönüyle değildi kendi işim için kullanıp hem ticaret ile rızkımı temin etsem hemze ilim öğrensem nasıl olur diye düşünüyorum] mantıklı bir fikir mi. Bu şekilde sormam tevekkül bağlamında ne kadar doğru bilmiyorum niyetim bu mevzu içinden çıkmak güzelce ilim öğrenmek ailem okul okumamış olacağımdan sıcak bakmıyorlar ve benim bunu para için istediğimi de düşünüyorlar.
Ama ben eğer bu şekilde belli süre çalışırsam açık öğretim ile diploma da alabilirim diye düşünüyorum ve bunu para için istemiyorum hocam
Uzunca yazdım belki yardımcı olabilirsiniz diye.
Allah sizden razı olsun.”

Cevap

Doğru tercih ve sağlıklı karar almak için, sizi tanıyan bir rehber öğretmen ile iletişime geçip istişare etmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanı sıra kendinizi her şeyi aynı anda, mükemmel şekilde başarmak zorundaymış gibi hissetmeyin. Kendi kapasitenize, hayat şartlarınıza ve yoğunluğunuza uygun bir istikamet belirleyin ki hem sağlıklı olsun hem bereketli olsun. Allah yardımcınız olsun. Allah’a emanet olun.