Soru

Selamünaleyküm hocam ben ilahiyat talebesiyim sizden dua almak istiyorum birde hocam şeytan bana çok vesveseler veriyor hep olumsuz düşünmeme neden oluyor çok da seviyorum ilahiyatı çok güzel hayallere sahibim ilahiyat için yavaş yavaş adımda atıyorum Allah rızası için bana bir yol gösterin ne yapmalıyım, nasıl çalışmalıyım? Bir türlü ezber yapamıyorum çok sıkılıyorum. Yapınca çok da istiyorum yapmayı.

Cevap

Kendinize İslam’ı dert edinen, Allah’ı anarak huzur bulan, salih/sâliha insanların olduğu mümin bir arkadaş veya sohbet grubu bulun. Bir ilahiyat sınıfında olmanızı bu konuda yeterli görmeyin. Arkadaşlarınız, okuduğu okulu Allah için ilim öğrenmeye, Allah’a yaklaşmaya, O’na daha güzel kulluk yapmaya ve insanları da Allah’a çağırmaya çalıştığı için okuyan kişiler olsun. Onlarla Allah’ı andığınız, Peygamber aleyhisselamın andığınız, ahireti hatırladığınız konuşmalar, sohbetler yapın. Birbirinizin derslerini sorun, herkes birbirinin seviyesini öğrensin ki hem “hayırda yarışmak” amelini işlemiş olun hem de bu sizin ilim yolculuğundaki enerjinize enerji katsın Allah’ın izniyle.
Bunların yanı sıra Kur’an’ı anlama, tefekkür etme, içselleştirme üzerine çalışmalar yapmayı ihmal etmeyin. Siyer ve hadis okumalarını düzenli bir şekilde hayatınıza yerleştirin. Böylece ahirette kendilerine arkadaş olmayı istediklerinizle aranızı daha sıkı tutmuş, onlara kavuşmak için gerekenleri yapmaya daha çok enerji bulmuş olursunuz Allah’ın izniyle.
Ve unutmayın ki her zaman duygusal olarak fetret dönemleriniz olacaktır, ilimle aranıza zaman zaman türlü türlü engeller çıkacaktır. Bu hayatın normal akışı. Siz sadece bu süreci olabildiğince az zarar ve kayıpla atlatıp ilim yolculuğunuzu en güzel şekilde devam ettirin. Allah yardımcınız olsun. Allah’a emanet olun.

Soru