Soru

Hocam 24 yaşındayım bir genç kız olarak aileme haddinden fazla bağlıyım bunu ailemde bende çevremde farkında yıllardır olan bir şey lise zamanında da psikiyatriste gidip ilaçla anca bitirmiştim okulu. Sizi bırakmak istemiyorum anne diye ağlıyordum daha sonraki yıllarda yine doktora gittim hala ilaç kullanıyorum ama tabi doktorun bana önerdiği kendi ayağının üzerinde durmayı öğrenmem gerektiği gibi şeyler olmuyor ben bir türlü normal bir anne-baba ilişkisine giremiyorum. Hala babam memlekete gitse bile arkasından ağlıyorum onlar da benim farkındalar öyle böyle geçiyor zaman ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Hocam dini açıdan da sakıncalıdır fazla bağlı olmak anneye babaya kardeşe. Bir de artık evlenmem gerektiğini farkındayım üzerimde aşırı bir stres oluşturuyor ruhen olsun her türlü olsun şeytan çok uğraşıyor evlenmeye ihtiyacım olduğunu hissediyorum kabullenemiyorum aynı zamanda sanki annem babam kardeşlerimden oluşan bu güzel yuvayı bozacağım gibi geliyor. Onlara her zaman sorduğunda kızım isteyenler oluyor istersen söyle deseler de kendimden başkasına evlenme ihtiyacım olduğunu anlatamıyorum. Onlardan kopmak istememe hep beraber olma duygusu bir yandan diğer yandan evlenmem gereken gerçeği Allah’ım hayırlısını ver diye dua ediyorum zamanı geldiğinde Allah kolaylaştırır duygularım düzelir yani buna hazır olurum diye düşünüyorum ama artık iyice zorlamaya başladım zamanı geldiğinde hazır olurum düşüncesi yanlış mı?

Cevap

Ailenize karşı bu normal üstü bağlılığınızı sadece ilaç yazan bir psikiyatristle değil de terapi yapan uzman bir psikolog veya psikiyatristle görüşün. Sadece alınan ilaçlarla, kuru birkaç telkinle çözülemeyebilir böylesi problemler. Probleminizin nedenleri, kaynakları anlaşıldıktan sonra, çözüm yolları belirlenip bu yolların uygulanmasında size uygun bir yol haritası belirlenmeli ki bir daha her böylesi bir problemle karşılaştığınızda hayat boyu “kendi ayaklarınızın üstünde duracağınız” bir güç kazabilesiniz biiznillah.
Bunun yanı sıra, aşırı bağlı olduğunuz kişiler dışındaki kişilerle daha çok sosyal ilişkiler kurun. Bu sizdeki o duygusal gücün tek bir noktaya toplanmasını engelleyip daha çok alana sağlıklı bir şekilde yayılmasını sağlayacaktır. Ailenizin dışında da kendisini sevebileceğiniz, kendileriyle mutlu hissedebileceğiniz ve kendinizi güvende hissedebileceğiniz ortamlar olduğunun farkına varın.
Evlenmeyle alakalı durumunuzu ve bu yöndeki talebinizi ailenize açmanızda bir mahsur yok. Bahsettiğiniz durumları göz önünde de bulundurunca hele, artık ailenizin evlilikle alakalı böylesi bir teklifle gelmesi durumunda, kendilerine talebinizi en güzel biçimde ifade edin. Geciktirip ertelemek sizi daha fazla riske ve zor duruma sokabilir. Allah yardımcınız olsun. Allah’a emanet olun.