Soru

Selamun Aleykum hocam. Hocam ben günlük hayatımda işlerimin yoğunluğundan dolayı çok daralıyorum, bunalıyorum. Bu bunalım öyle bir noktaya varıyor ki, ben sıkıntıdan hiçbir şey yapamıyorum. İbadetime de yeterince zaman ayıramadığımı düşünüyorum. Hocam ben üniversitede öğrenciyim aynı zamanda öğretmenlik de yapıyorum yani çalışıyorum. Kalabalık olan ailemle birlikte 2 odalı bir evde yaşıyorum. Tüm bu yoğunluklar karışıklıklar beni bunaltıyor. Tüm işlerim yarım yamalak gibi. Üniversite programım çok yoğun aynı zamanda öğrettiğim çocuklarla da yeterince ilgilenmediğimi düşünüyorum. Dinime, ibadetime de zaman ayıramıyorum. Üniversitede iyi notlarla okuyan bir öğrenciyim bunun için burs ( bir miktar para devlet tarafından ayrılan) alıyorum. Yeterince çalışamam notlarım aşağı olursa diye de endişe duyuyorum. Ve bu kadar yapmam gereken şeyler varken çok zaman kaybediyorum. Hangi işten nereden başlamam gerektiğini düşüne düşüne zaman gidiyor ve bu da beni daha çok strese sokuyor. Hocam benim ne yapmam lazım nasıl bir adım atmalıyım?
Tavsiyenize çok ihtiyacım var
Üslubumda veya sözlerimde bir yanlışım olduysa özür dilerim hocam. Ben Azerbaycan’dan yazıyorum size. Türkçeyi bildiğim kadarıyla kendimi ifade etmeye çalıştım.

Cevap

Sakin bir kafayla, sakin bir mekânda, size bu konuda yardımcı olup yol gösterebilecek, bilgili biriyle beraber kendinize bir program yapmanız gerekiyor. Önünüze bir haftalık periyodu gösteren sekiz sütunlu bir tablo koyun. Satır sayıları da yapacağınız programa göre kaç tane gerekiyorsa o kadar olsun. İlk sütuna günün saatlerini yazın. Diğer sütunlara ders aldığınız, ders verdiğiniz ve katılmak zorunda olduğunuz programları, denk gelen saatlere göre yerleştirin. Yolda geçen vakitleri, yemek vb. ihtiyaç vakitlerini vs. hesaplayıp bu zorunlu olanlara binaen kendinize bir çalışma programı yapın. Kalan boşlukları, ihtiyacınıza göre hangi derse ne kadar çalışacağınızı kararlaştırıp doldurun. Her haftanın bitiminde arkadaşınızla programdan aldığınız verimi, programın varsa eksiklikleri ve programa ne kadar riayet edip edemediğiniz hususunda, etmediğiniz zamanlarda bunların sebepleri ve bunları gidermeniz için yapılması gerekenler hususunda istişarelerde bulunun ki böylece programla baş başa kalıp da olası bir “boş verme halinden” veya bir çaresiz hissetme halinden uzak kalmış olursunuz biiznillah.
Ailenizle, durumunuzu ve ders çalışmaya olan ihtiyacınızı konuşun. Ev ortamı için ortak bir çözüm yöntemi bulmaya gayret edin. Bunun dışında gerek ders gördüğünüz okulunuzun gerekse de ders verdiğinizin okulunuzun kütüphane ve etütlerini en iyi şekilde kullanın ve değerlendirin.
Programınızda ibadetlerinize mutlaka yer açın. Adı konmuş, zamanı tayin edilmiş olsun mutlaka ki o yoğunluğun içinde kaybolup gitmesin sakın! İbadet saatiniz geldiğinde, sizi bekleyen her bir işin bir vakti ve bir zamanı olduğunu hatırlayıp rahatlayın. Endişelerinizden sıyrılıp kendinizi en içten şekilde ibadetlerinize ve Rabbinize verin.
Programınıza katiyen sadık kalmaya niyet edin. Onu lüzumsuz bir sebepten aksattığınız her dakika için kalbinizde bunun acısını hissedin. Zamanla program sizde bir meleke haline gelecektir biiznillah. Umutsuzluğa ve çaresizlik hissine kapılmaktan sakının. Çünkü o zaman durum gözünüzde gerçekçi olmayan şekilde büyük görünecektir. Allah yardımcınız olsun. Allah’a emanet olun.