Soru

Hocam selamünaleyküm
Ben 18 yaşında ilim talebesi olmak isteyen bir gencim.
En fazla 7-8 en az 4,5-5 saat uyumak gerekiyor diye biliyorum.
Öncelikle 7,5 ardından 6 sonra 4,5 saat uyumak ve sürdürmek istiyorum kademeli olarak azaltmak için ne kadar süre vermeliyim?
Her birinde 3 ay devam edip takriben bir sene içinde 4,5 saat olması mümkün mü yoksa vücut alışana kadar bekleyip alışınca aşağı mı çekeyim?

Cevap

Düşürme miktarını 15-20 dakikadan fazla tutma. Diyelim ki şimdi yedi buçuk saat uyuyorsun. Vücudun buna alışıncaya kadar böyle devam et. Gün içinde bak uykun gelmiyorsa, derslerdeki performansın düşmüyorsa biraz daha düşür ve -mesela- yedi saat on beş dakikaya in. Bunu da önceki gibi alışıncaya kadar devam ettir. 5 saatin altına düşme. Ve performansını sürekli gözet. Performansın düştükten sonra az uyumanın faydası değil zararı olur. Çalıştığını zannettiğin bilgiler hiç girmez bile kafana. Ve en önemlisi işin püf noktasını çok çalışmaktan ziyade derin ve verimli çalışmakta ara. Yüksek konsantrasyon, yüksek motivasyon ve iyi taktiklerle çalışmanın verimi, çok zaman ayrılmış fakat düz çalışılmış çalışmalardan çok daha fazladır. Allah ilminizi, anlayışınızı ve ihlasınızı arttırsın. Allah’a emanet olun.