Bayramda köyümüze gidiyoruz. Orada ailece kurbanları kesiyoruz. Oradaki bazı akrabalarımız bize, siz burada kurban kesseniz de kabul olmaz, seferisiniz diyorlar. Bizim kurbanımız olmuyor mu?
Mesele şöyle anlaşılmalıdır:
 
a-Kurbanın bir mü’mine vacip olması için bazı şartlar gerekir. Mesela zenginliği olması gibi. Mü’minin seferi yani yolcu olmaması bu şartlardan biridir. Bunun anlamı şudur: Mü’min kurban bayramı günlerinde seferi ise ona kurban vacip olmaz.
 
b-Seferi olan mü’mine kurban vacip olmaz yani kesmesi zorunlu olmaz ama keserse kabul olur mu? Bunun cevabı kesin olarak şudur: Seferi olduğu için ona kurban kesmek vacip değilse de o keserse kurbanı kurban olur. Tıpkı seferi olan mü’mine Cuma namazı farz olmadığı hâlde kılması durumunda Cuma kılmış olacağı gibi bir durumdur bu.
 
c-Karıştırılan durum ise şudur: Bu kişi kurban günleri bitmeden mesela ikinci gün kendi evine dönecek olursa yani seferi durumu biterse o günlerde tekrar kurban kesmesi gerekiyor mu? Seferde iken kestiği kurban kurban görevini ifa etmesi için yeterli midir? Bunun cevabı da şudur:
Seferi hâlde iken bile kesmiş olsa kişinin kurban görevi biter. Kurban günlerinde geri dönmüş olsa bile tekrar kurban kesmesi gerekmez.
 
Nureddin YILDIZ
Kaynak: FetvaMeclisi