Soru

Selamın aleyküm hocam sizi rahatsız etmek istemezdim onca yoğunluğunuzun arasında ama önce Allah’tan sonra sizden yardım istiyorum. Hocam Osman Nuri Topbaş Hoca efendimizin İstanbul’daki bir kursunda ilim alıyorum ama aldığım ilimlerle amel etmiyorum ders de çalışmıyorum hocam vakitlerimi de değerlendiremiyorum. Acaba riyaya mı kapıldım ben hocam çok şükür ders çalışmamama rağmen derslerim çok iyi şeytan beni acaba ilimle mi kandırıyor hocam ne yapacağımı şaşırmış durumdayım bazen gitmek istiyorum bırakmak istiyorum çünkü namazlarımı bile oturtamıyorum farzlarımı zar zor kılıyorum içimdeki bu riyayı nasıl atacağım hocam içinde bulunduğum hali de bilmiyorum acaba aldığım ilim benim için faydasız mı hocam içinde bulunduğum kursta bir sürü insanla iç içeyiz imtihanlar oluyor haliyle ben herkese göre daha çok etkileniyorum. Boşlukta olmamdan mı hocam size yazarken bile acaba riyadan mı yazıyorum diye düşünüyorum lütfen bir yol gösterin hocam Allah razı olsun şimdiden Selamünaleyküm.

Cevap

Riya endişenizin sizde bir evham hali almadığından emin olun. Riyadan duyduğunuz rahatsızlık bile sizin aslında büsbütün bir riya içinde olmadığınızı gösterir. Her insan yüzde yüz ihlası yakalamaya çalışır fakat kimi bunu yüzde doksan oranında başarırken, kimi bunu yüzde otuz oranında başarır. Vazifemiz ihlasımızın oranını olabildiğince arttırıp riya hissimizi olabildiğince azaltmaktır. Sizin riya probleminizin en temel çözümü “riyaya girdim mi, girmedim mi” diye hesap kitap yapmamanızdır. Bunun yerine ibadet öncesinde, esnasında ve sonrasında daima Allah’ı hatırlamaya gayret edin. Çünkü riyanın çözümü, riya ile savaşmak değil, Allah’ı hatırlamaktır. Siz Allah’ı hatırladıkça Allah o riyayı içinizden söküp atacaktır inşaallah. “Riya girdi içime” deyip da sakın ibadetlerden soğumayın. Hele farz ibadetlerde, riyayı bizzat hissetseniz dahi “Allah’a sığındım” deyip o hisse rağmen ibadetlerinizi yapın.
İlim konusunda da endişe etmeyin. Size Allah’ı anlatan bir ilim, “faydasız” olabilir mi hiç? Asla! Duygusal bir fetret döneminde olabilirsiniz fakat müsterih olun ki geçecektir biiznillah. Dersleriniz iyi olduğu sürece çalışma miktarını sorun etmemeye çalışın. Ama belki bu süreçte daha nitelikli ve daha derin bilmek için çalışma temponuzu arttırma gayreti içine girmeniz, epey faydanıza olacaktır.
Kurstaki hocalarınız ve arkadaşlarınızla anlaşabilmenin en güzel yollarını bulmaya çalışın. İnsanın olduğu her yerde imtihan vardır. Bu nereye gidersek gidelim aynıdır. Rabbim ilim yolculuğunuzda yardımcınız olsun. Allah’a emanet olun.